vvnVandaag is aan groep 7 van de basisschool ‘t Klankbord in Leiden het 15 miljoenste VVN Verkeersdiploma uitgereikt door de Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en TV-presentator en de ‘mol’ van 2016 Klaas van Kruistum in de vorm van een Batavus fiets. In het hele land doen basisscholen vandaag mee met het schriftelijk Verkeersexamen In de komende weken worden leerlingen uit groep 7 en 8 ook de praktijk op de fiets getest voor het landelijk praktijkexamen.

Verkeerseducatie staat in Nederland op een hoger plan dan in andere Europese landen. Volgens een Europees rapport dat vorige week is uitgekomen blijkt dat Nederland tot de top 3 van de veiligste verkeerlanden in Europa behoort. Minister Schultz van Haegen: “Het is enorm belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd samen met hun ouders deelnemen aan het verkeer, zowel lopend als op de fiets. Door samen met de ouders veel verkeerservaring op te doen leren kinderen al vroeg hoe ze op een veilige manier naar school of bijvoorbeeld hun sportclub kunnen gaan.

“Op school leer je de verkeersregels en oefen je verkeersvaardigheden” zegt Felix Cohen, directeur van Veilig Verkeer Nederland. “Maar de ervaring opdoen in het échte verkeer, dat doe je vooral buiten de schoolmuren. Een manier om het samen fietsen te stimuleren is de VVN verkeersexamen-app, waarmee leerlingen samen met hun ouders een fietstocht kunnen voorbereiden en de theorie kan worden geoefend. De overweldigende belangstelling voor verkeerslessen op de basisschool en het VVN Verkeersexamen is de oorzaak dat Nederland tot de top 3 van de veiligste verkeerlanden in Europa behoort.”

15 miljoen Nederlanders hebben nu het verkeersexamen doorlopen dat al sinds 1932 door VVN landelijk wordt georganiseerd. Door de jaren heen zijn er steeds meer scholen aan mee gaan doen.  Aan het schriftelijk examen doet zo’n 90% van het totale aantal Nederlandse bassischoolleerlingen mee, aan het praktisch verkeersexamen ruim driekwart.

Klaas van Kruistum en Minister Schultz van Haegen hebben beiden vandaag ook verkeersexamen gedaan om aandacht te vragen voor het onderwerp en de rol van ouders bij de verkeersopvoeding van hun kinderen. Klaas van Kruistum focuste zich vandaag op de theorie en Minister Schultz van Haegen stapte samen met VVN directeur Felix Cohen en twee kinderen op de fiets voor de praktijk.naamloos