gillenklOpnieuw zorgt geluidsoverlast door spelende kinderen van een dagverblijf voor stress en spanning bij buurtbewoners. De bewoners hebben nu geregeld dat de kinderen niet meer elke dag kunnen buiten spelen.

Kinderdagverblijf ’t Klaproosje in Amsterdam kreeg in een brief van de gemeente instructies dat de aanwezige kinderen niet meer zoals voorheen dagelijks op het schoolplein mochten spelen. Buurtbewoners hadden namelijk geklaagd over geluidsoverlast door de kinderen. De peuters mogen nu nog maar twee keer per dag naar buiten, in groepen van 18 kinderen. Omdat er 44 kinderen zijn, moeten er dus dagelijks 8 de hele dag binnen blijven. Ook als het mooi weer is.

Dreigementen
’t Klaproosje zit al vijf jaar op de huidige plek. De klachten over kinderlawaai begonnen afgelopen zomer. Maar het bleef niet bij klachten alleen. De spelende peuters zouden herhaaldelijk met scheldende en dreigende omwonenden geconfronteerd zijn. De ouders van de peuters reageren geschokt op de gedwongen maatregel. En hoe leg je een peuter uit dat hij niet mag buiten spelen, terwijl zijn vriendjes en vriendinnetjes dat op dat moment wel mogen?

Trend
Het is niet voor het eerst dat inwoners van Amsterdam klagen over buiten spelende kinderen. Boze buren bekogelden bijvoorbeeld kinderen van dagverblijf Dromelot in Oud-West. Spelende kinderen van Groeiland in Nieuw-Sloten kregen onder meer vieze luiers en batterijen naar hun hoofd. Elders, in Heemstede, waren boze omwonenden van een basisschool naar de rechter gestapt voor maatregelen, maar de rechter wilde daar niet aan. De rechter bepaalde dat de wettelijke geluidsnormen soms inderdaad werden overschreden, maar dat omwonenden zich daaraan moesten aanpassen of anders moesten verhuizen.

Wetswijziging oog voor kinderopvang
Deze zomer komt er een wetswijziging zodat kinderen in ieder geval op schoolpleinen buiten kunnen blijven spelen. Maar omdat kinderdagverblijven commerciële instellingen zijn, zal deze wetswijziging niet voor hen gelden. Een Kamermeerderheid wil een speciale uitzondering voor kinderdagverblijven in de wet opnemen.