Op Nickelodeon.nl is in de eerste week van april een onderzoek gehouden onder kinderen met betrekking tot de Buitenspeeldag die dit jaar op 10 juni zal plaatsvinden.

buitenspelen

Aan de jonge bezoekertjes vroeg men: Wat wil jij het liefst doen op de Buite nspeeldag?

De top 3 antwoorden van de jongens en meisjes kwam voor een groot deel overeen. Bij de jongens stond buiten voetballen op nummer 1 (23% bij de jongens, 10% bij de meisjes -op de 2e plaats-), bij de meisjes stond met vriendjes/ familie of kids uit straat en klas buiten spelen op nummer 1 (16% bij de meisjes en 11% bij de jongens -op de 2e plaats-). Het voor iedereen bekende tikkertje staat voor zowel jongens als meisjes hoog in de top 10 en de sportieve wensen van kids in het onderzoek komen ook duidelijk naar voren; basketballen, hockeyen, tennissen, kinderen zijn er dol op!

Landelijke Buitenspeeldag

Op woensdagmiddag 10 juni 2009 wordt de eerste Landelijke Buitenspeeldag georganiseerd in Nederland. Op die dag gaan de uitzendingen op tv, en de website van Nickelodeon tussen 13.00–17.00 letterlijk ‘op zwart’ en worden kinderen aangemoedigd om lekker buiten te gaan spelen. Gemeenten kunnen dit stimuleren door activiteiten voor kinderen te organiseren en de Buitenspeeldag onder de aandacht te brengen.

Initiatiefnemers van de Landelijke Buitenspeeldag zijn Nickelodeon en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Samen met de Vereniging Sport en Gemeenten, Speelfonds Jantje Beton, het netwerk Child Friendly Cities en Veilig Verkeer Nederland willen zij kinderen in Nederland stimuleren om buiten te spelen en te sporten. De partijen roepen gemeenten, ouders, vrijwilligers van belangenorganisaties en het verenigingsleven op om in hun eigen buurt een leuk actief programma voor kinderen te organiseren. De invulling van het programma hoeft niet overdreven groots en meeslepend te zijn om het voor kinderen aantrekkelijk te maken om buiten te gaan spelen. Waterballonnen gooien, stoeptekenen, kauwgomtikkertje of een heuse spelletjesparade, alles is mogelijk.

Via de website www.buitenspeeldag.nl kunnen gemeenten zich aanmelden en nuttige informatie vinden voor deelname aan de Landelijke Buitenspeeldag. Ook ontvangen gemeenten posters, flyers en stickers om de plaatselijke activiteiten en de Buitenspeeldag bij iedereen bekend te maken. Kinderen kunnen via deze website kijken of er in hun buurt ook iets wordt georganiseerd. Ook vind je er leuke buitenspeeltips:

Kruistikkertje:
De tikker noemt de naam van degene die hij gaat tikken. De achtervolging begint. Wanneer jij het pad van de tikker en zijn doelwit kruist, ben jij degene die getikt moet worden!

Ongelukstikkertje:
Op de plaats waar je getikt wordt, moet je je hand houden. Dan ben jij de tikker. Met één hand kun je tikken, de andere moet je steeds op de plaats houden waar je zojuist getikt was. De tikker bepaalt dus hoe grappig dit spelletje wordt…

Kijk voor meer op www.buitenspeeldag.nl

Kijk ook op PeuterPlace.nl voor leuke buitenspeeltips (en binnen)

Nickelodeon stimuleert kinderen middels de campagne Fit Met Nick al geruime tijd spelenderwijs om meer te sporten en bewegen. De Landelijke Buitenspeeldag is één van de initiatieven die hierbij aansluit. De vruchtbare samenwerking met VNG is een voorbode voor een leuke actieve dag voor kids op 10 juni!

Vereniging Nederlandse Gemeenten: Samen met alle gemeenten staat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor kracht en kwaliteit van het lokaal bestuur. De VNG ondersteunt gemeenten bij de ontwikkeling van sterk lokaal jeugdbeleid waardoor kansen worden gecreëerd voor zowel de jeugd als voor de gemeenten waarin zij wonen.