Hoe het coronavirus ons leven drastisch heeft veranderd

We zitten alweer in de tiende week van de intelligente lockdown, en we hebben ons er tot nu toe zo goed en zo kwaad als het gaat, doorheen geslagen. Ooit mogen we weer de wijde wereld in. Maar voorlopig zijn we al blij dat de kinderen weer naar school mogen, ons lievelingscafé binnenkort weer open gaat en dat we oma weer mogen bezoeken in het verzorgingshuis.

Het is een gek idee dat iedereen op de wereld ineens hetzelfde meemaakt. Begrijpen we elkaar straks ook beter? De tijd zal het leren. Het is in ieder geval voor iedereen een onuitwisbare ervaring.

In de laatste aflevering van de podcast Virus Verhalen, waarin we de afgelopen periode op zoek zijn gegaan naar bijzondere verhalen achter de voordeur, trekken we nog eenmaal in vogelvlucht over Nederland. Hoe is het leven in coronatijd voor Fadil, Ivo, Riet, Lola, Melissa en Tijs?

Knipsel

“Virus verhalen geeft, hoe clichématig dat ook mag klinken, de hoop dat deze crisis naast een hoop leed ook tot een stukje meer menselijkheid leidt” – VARAGids

“In deze prachtige, vaak ontroerende podcast hoor je hoe het coronavirus ons dagelijks leven drastisch heeft veranderd. Bijvoorbeeld een vrouw die vanaf de straat naar haar dementerende moeder staat te roepen: ‘Houd moed mama!’” – Miss Podcast, Mischa Blok

Podcast maken in coronatijd
Radiomaker Heleen Hummelen werkte de afgelopen twee maanden, samen met haar team, keihard aan de unieke podcast Virus Verhalen. Waar normaliter maanden wordt nagedacht over de ontwikkeling van een dergelijke serie, is het de makers gelukt binnen korte tijd bijzondere verhalen te verzamelen van mensen die op verschillende manieren te maken hebben met het coronavirus.

Interviews konden niet bij de mensen thuis plaatsvinden, en werden telefonisch afgenomen. Waarbij de geïnterviewde met een tweede telefoon, ten behoeve van de geluidskwaliteit, de audio apart opnam. Soms werden hoofdpersonen, zoals huisarts Renske in Drenthe, maar ook moeder Annike van de te vroeg geboren Wieb, zelf op pad gestuurd met geleende opnameapparatuur. En ondertussen vonden alle vergaderingen over de podcast plaats via Zoom. Op deze manier is er in een kort tijdsbestek een serie van 15 afleveringen neergezet, nu in z’n geheel te beluisteren op http://www.nporadio1.nl/podcasts/virus-verhalen en in je favoriete podcast-app.  

 

Radio Doc
Virus Verhalen is een co-productie van Radio Doc en NPO Radio 1. Onder dezelfde noemer was in april een tweedelige documentaire van Micha Koole te horen, via deze links terug te luisteren deel 1 – Op afstand | deel 2- Over de grens.

Op zondagavond 24 mei zendt Radio Doc nog een laatste aflevering van Virus Verhalen uit: het aangrijpende verhaal van Wieb, een baby die veel te vroeg geboren werd in coronatijd. Om 21:00 uur op NPO Radio 1.

Virus Verhalen is geproduceerd door Radio Doc voor NPO Radio 1. Presentatie Jair Stein. Concept, regie en montage: Heleen Hummelen. Research, productie en opnamen: Wieky de Boer, Kika Booy, Jesper Buursink en Renet Ponsen. Aanvullende opnamen: Misha Koole. Productie en PR: Liza Titawano. Eindredactie Ottoline Rijks.