FROZEN 2 – GEÏNSPIREERD DOOR NOORWEGEN 

frozen
Foto: Disney

Walt Disney Animation Studio’s nieuwste film Frozen 2 neemt bioscoopbezoekers van over de hele wereld mee op reis. Voorbij Arendelle en naar het uiterste Noorden, om te ontdekken waarom Elsa werd geboren met magische krachten. Dit nieuwe avontuur met geliefde karakters als Anna, Elsa, Kristoff en Olaf is vanaf nu te zien in de Nederlandse bioscopen.  

De eerste Frozen film (2013) was geïnspireerd door het sprookje ‘De Sneeuwkoningin’ van de Noorse schrijver Hans Christian Andersen. De makers lieten zich tevens inspireren door andere Noorse sprookjes en bestaande locaties in Noorwegen, zoals het fort Akershus in Oslo, de koninklijke residentie Stiftsgården in Trondheim, de St. Olavskerk in Balestrand, de beroemde Sognefjord en de oude hanzekade Bryggen in Bergen, opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De reis gaat verder noordwaarts
Frozen 2 neemt de kijker mee op een reis verder dan Arendelle, naar onder andere een betoverd bos waar Anna, Elsa, Olaf, Kristoff en Sven magische geesten en nieuwe karakters ontmoeten. Om ideeën op te doen voor Frozen 2 reisden de makers opnieuw naar Noorwegen, waar ze onder andere Oslo bezochten om meer te leren over Noorse folklore en staafkerken. Vervolgens reisden zij noordwaarts, naar Karasjok en omgeving, waar ze hoog boven de poolcirkel hun inspiratie vonden voor het design van het betoverde bos. In Noord-Noorwegen ontmoetten de makers ook de inheemse Sámi, waar ze kennis maakten met hun geschiedenis, cultuur en de traditionele rendierhouderij. Verder waren de stad Tromsø en de Lofoten eilanden onderdeel van de ‘studiereis’.

Locatiebezoeken belangrijk voor producenten
‘Om fantastierijke maar herkenbare en realistische werelden te creëeren is onderzoek cruciaal voor de films die we maken bij Disney Animation’, zegt prijswinnend producent Peter Del Vecho. ‘Bij het ontstaan van Frozen 2 reisden onze filmmakers voor hun onderzoek naar Noorwegen, IJsland en Finland. We werden geraakt door zoveel plaatsen die we hebben bezocht en mensen die we hebben ontmoet. Zo hebben we er bijvoorbeeld voor gekozen om voor de productie van de film verder samen te werken met de Sámi die we ontmoetten in Noord-Noorwegen’.

Meest succesvolle animatiefilm ooit
De eerste Frozen film, die in 2013 in première ging, ging de boeken in als meest succesvolle animatiefilm ooit, met een totale opbrengst van 1,2 miljard dollar. De film won tevens een Academy Award® voor ‘best animated feature film of the year’. De iconische titelsong van de film, ‘Let it go’, met muziek en lyrics door Kristen Anderson-Lopez en Robert Lopez won een Oscar®, voor ‘best achievement in music written for motion picture, original song’.

trailer

Lees hier meer over de plaatsen die de makers inspireerden