StudieenWerk20182-1024x989De beste universiteit van 2018 is Wageningen University, de beste hogeschool is de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Studenten zijn daar het meest tevreden over hun eigen opleiding. Dat blijkt uit de nieuwe editie van Beste studies, het jaarlijkse onderzoek van Elsevier Weekblad en onderzoeksinstituut ResearchNed naar de kwaliteit van opleidingen in het hoger onderwijs.

De beste brede universiteit is Universiteit Utrecht, de beste hogeschool met een breed aanbod van opleidingen is Avans Hogeschool. Beste technische universiteit is Technische Universiteit Eindhoven. En van de hogescholen met een beperkt ‘specialistisch’ aanbod aan opleidingen delen Breda University of Applied Sciences en HAS Hogeschool de eerste plek.

Sinds 1994 biedt Beste studies havisten en vwo’ers die een passende studie zoeken onafhankelijke keuze-informatie. Voor deze studiekiezers is het vooral belangrijk om na te gaan aan welke hogeschool of universiteit de opleiding van hun keuze de hoogste score haalt. Op elsevierweekblad.nl staan uitgebreide rapporten met oordelen en achtergrondinformatie over 2.181 opleidingen. Belangrijkste pijler onder het onderzoek is de mate van tevredenheid van studenten over cruciale aspecten van hun opleiding, zoals de organisatie, faciliteiten, het onderwijs en de docenten.

Beste docenten
De beste docenten werken binnen de opleidingen biologie aan Wageningen University, aan het University College Maastricht en informatica aan Avans Hogeschool in Den Bosch. Studenten zijn daar het meest tevreden over de bekwaamheid en inzet van hun hoogleraren en docenten, de bereikbaarheid van docenten buiten collegetijd en de begeleiding bij onder meer stages.

De docenten van Geo-Information Science van Wageningen University krijgen de beste beoordeling van studenten aan de grote masteropleidingen. Onder middelgrote bacheloropleidingen zijn technische natuurkunde aan Universiteit Twente, economische geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen en elektrotechniek aan hogeschool Windesheim in Zwolle de winnaars. Op de website van Elsevier Weekblad is na te gaan hoe de docenten van andere opleidingen scoren.

Voor Beste studies gebruiken Elsevier Weekblad en ResearchNed resultaten van de omvangrijke Nationale Studenten Enquête (NSE), uitgevoerd door stichting Studiekeuze123. Daarnaast bevatten de rapporten op elsevierweekblad.nl gegevens over het bindend studieadvies, studierendement, switchers en afhakers, de studentenpopulatie en de kosten voor een tweede opleiding.