Met Hanneke Groenteman en Roué Verveer
Uitzendingen: elke woensdag vanaf 8 november, 19.20 uur, NPO 2

Rou_-Verveer_en_Hanneke-Groenteman__Wim_Kluvers

Hanneke Groenteman en Roué Verveer gaan in een tweede reeks van het NTR-programma Omdat ik het zeg! met gezinnen in gesprek over opvoeden. Deze keer komen niet alleen de ouders, maar ook de kinderen aan het woord. Hanneke gaat in gesprek met de ouders, Roué met de kinderen.

Centraal staan vier uiteenlopende gezinnen. Germaine en Brunolf vormen met zes kinderen een zogenaamd ‘samengesteld gezin’. Gulay is gescheiden en heeft een dochter en een zoon. Sherida is een alleenstaande moeder met drie kinderen. En Peter en Marianne zijn de ouders van twee jongens, een tweeling.

Aan bod komen thema’s als puberteit, regels in huis, tegenslag, de dood, omgaan met alcohol en drugs, seksualiteit en – misschien wel het moeilijkste dat je als ouder moet leren – loslaten.

Roué en Hanneke hebben als ouder niet dezelfde ervaringen met opvoeden. Roué schreef een boek over opvoeden, ‘Waarom? Daarom!’, waarin hij de wat slappe ‘Nederlandse’ opvoeding aan de orde stelt en vergelijkt met zijn eigen ‘Surinaamse’ opvoeding. Hij probeert zijn kinderen ook in die lijn op te voeden. Hanneke volgde als moeder in de jaren 70 de meer vrije methode van opvoeden waarin er weinig regels waren, het geluk van de kinderen centraal stond en ze vooral de kans moesten krijgen zich als zelfstandige individuen te ontwikkelen.

Aflevering 1 (8 november)
Puberteit, wat is dat nou precies? En welke ervaringen hebben de ouders ermee? De vier gezinnen in deze serie hebben allemaal kinderen in de puberleeftijd. De verhoudingen in de gezinnen worden hierdoor regelmatig op scherp gezet.

Aflevering 2 (15 november)
Het is niet altijd rozengeur en maneschijn in een gezin. Hoe ga je om met tegenslag? Praat je met elkaar over de dood? Hoe verwerk je als ouder én als kind een echtscheiding? En hoe ingrijpend kunnen ziekte en gezondheidsproblemen zijn?

Aflevering 3 (22 november)
Regels, ze zijn onmisbaar in een gezin. Maar hoe streng moet je hiermee zijn? Wat zijn de geschreven en ongeschreven regels in de vier gezinnen? En leidt dit soms tot conflicten? En welke sancties zet je daar als ouder op?

Aflevering 4 (29 november)
Je kind opvoeden tot zelfstandigheid, dat valt nog niet mee met de verleidingen van alcohol, drugs en social media. Hoe ga je als ouder hiermee om en hoe denken kinderen erover? In hoeverre vertrouw je als ouder je kind?

Aflevering 5 (6 december)
Seksuele voorlichting, niet het makkelijkste onderwerp bij het opvoeden. De ouders en kinderen geven Hanneke en Roué zo eerlijk mogelijk antwoord op vragen over verliefdheid, bloot, seks en partnerkeuze.

Aflevering 6 (13 december)
Accepteren en loslaten , daarover gaat het in de slotaflevering. Wat accepteer je van je kinderen? In hoeverre zijn de keuzes van je kinderen te beïnvloeden? Wanneer laat je ze los en waar hoop je dat ze terechtkomen?

Website: http://www.ntr.nl/omdatikhetzeg