De beste en mooiste animatiefilms tijdens HAFF Junior

Tijdens Holland Animation Film Festival (HAFF), dat van 22 tot en met 26 maart voor de 20e maal plaatsvindt in Utrecht, gaat ook dit jaar weer veel aandacht uit naar kinderfilms in het onderdeel HAFF Junior. Zo zijn er voor deze discipline zeven leuke en spannende films geselecteerd in een afwisselend educatief programma. Een animatiefilm over een kleine wezel die op zoek is naar voedsel, een koningin wiens hoedje afwaait en een dappere ridder die telkens opnieuw probeert om draken te verslaan. HAFF Junior is een internationale competitie met animatiefilms voor kinderen (8+). Het programma maakt door middel van bijzondere animatiefilms afwisselende en soms maatschappelijke onderwerpen toegankelijk voor kinderen. HAFF Junior is tijdens het festival in Utrecht op donderdag t/m zaterdag te zien.

Elk jaar stelt het Holland Animation Film Festival een programma samen van ongeveer zestig minuten met korte films uit de hele wereld. De films maken gebruik van diverse (animatie)technieken, bijvoorbeeld getekend, computergeanimeerd, met knipsels of stop motion. Onderstaande serieuze, grappige en fantasierijke films zijn geselecteerd:

 • haff-juniorWeasel (Wezel), Timon Leder, Slovenië 2016, 11:30 minuten
 • Een kleine wezel is op zoek naar voedsel, maar het land is kaal. Hij doet z’n best om in een boom te klimmen. Vogels houden de boom in evenwicht.
 • Au Revoir Balthazar (Tot ziens Balthazar), Rafael Sommerhalder, Zwitserland 2016, 9:30 minuten
 • Vogelverschrikker Balthazar hoort een prachtig geluid in een zeeschelp. Hij gaat op zoek naar het geluid. Zelfs met een gebroken been.
 • Nez en moins disait Cléopâtre (De neus van Cleopatra), Chams Chitou, Charlotte Lebreton, Lucie Loiseau, Mikahel Meah, Maxime Monier, Marc Razafindralambo, Aymeric Rondol, Jonathan Salvi, Anthony Trefleze, Frankrijk 2016, 6:30 minuten
 • Er zit een vlekje op het schilderij van koningin Cleopatra, precies op haar neus. Het hulpje van de kunstschilder weet wel raad.
 • Jubilé (Jubileum), Coralie Soudet, Charlotte Piogé, Marion Duvert, Marie El Kadiri, Agathe Marmion, Frankrijk 2016, 7:30 minuten
 • De koningin van Engeland gaat naar een feestje. Buiten waait haar hoed af. Een koninklijke wachter rent erachter aan.
 • Prince Ki-Ki-Do: A Cup of Tea (Een ochtend met Prins Ki-Ki-Do), Grega Mastnak, Slovenië 2016, 12:00 minuten
 • Een superheld heeft het niet gemakkelijk. Prins Ki-Ki-Do drinkt ’s ochtends graag een kopje thee. Maar eerst moet hij drie klusjes doen.
 • The Clown’s Dream (De wens van een clown), Elisabeth Hüttermann, Jesús Perez, Zwitserland 2016, 8:00 minuten
 • Het vriendinnetje van de circusclown waait weg door het dak. De clown moet langs een grote draak om het meisje te vinden.
 • Charge the Dragon (Hoe vang je een draak) , Jan Bubenícek, Tsjechië/Slovakije 2016, 6:00 minuten
 • Een kleine ridder probeert uit alle macht om de draken te verslaan. Telkens weer.

Stemmen op favoriete films

HAFF Junior is van januari tot en met maart in schoolvoorstellingen door het hele land te zien. Alle leerlingen krijgen de gelegenheid om te stemmen op hun favoriete film via een scheurbiljet na afloop van de voorstelling. De film met de meeste stemmen uit het hele land wint de HAFF Junior Publieksprijs (i.s.m. EYE). Op het Holland Animation Film Festival in maart vindt de grote finale plaats. Dan wordt het programma vertoond voor publiek en zijn er speciale inleidingen en nagesprekken. Het (jeugdige) publiek krijgt de gelegenheid om de állerlaatste stemmen uit te brengen.

Over HAFF

Van 22 tot en met 26 maart 2017 bruist Utrecht weer tijdens de 20e editie van het Holland Animation Film Festival (HAFF). Tijdens HAFF kan men vijf dagen genieten van de meest uiteenlopende vormen van animatie, met spraakmakende feature films, eigenzinnige shorts en innovatieve cross-overs naar beeldende kunst met eigenzinnige installaties. HAFF is meer dan puur filmkijken: het biedt tevens talkshows, masterclasses, lezingen en educatieve programma’s. Vier de lente in Utrecht tijdens het grootste internationale animatiefilmfestival van Nederland met meer dan 450 lange en korte films, installaties, strips en games, competities, speciale programma’s en presentaties en talkshows.

Holland Animation Film Festival vindt plaats van 22 t/m 26 maart 2017 op diverse locaties in hartje Utrecht. Naast het Louis Hartlooper Complex (LHC), het kloppende hart van het festival, zijn er vertoningen in CineMec Utrecht ‘De Sterrenkijker’. De animatie-installaties van Expanding Animation zijn te zien op een steenworp afstand van het festivalhart, in het Centraal Museum, de Nicolaïkerk en de Oude Hortus (Universiteitsmuseum) en publieke ruimtes als het Stadhuis en de hal van het nieuwe Stadskantoor. De KunstStripBeurs op zaterdag 25 maart is eveneens in de Nicolaïkerk.

Meer informatie: http://www.haff.nl/