Net als vorig jaar is er ook dit  jaar  de ‘Dag van de Groene Kinderopvang’[1].

De Dag van de Groene Kinderopvang bleek vorig jaar een groot succes. Deze dag is dan ook een jaarlijks terugkerende traditie, elke 3de dinsdag van mei wordt extra aandacht gegeven aan groene activiteiten in de kinderopvang en, nieuw in 2016,  de gastouderopvang.

groene-kinderopvangDe Dag van de Groene Kinderopvang is er voor iedereen en van iedereen met een hart voor natuur en kinderen, en voor iedereen die zelf wil bijdragen aan het vergroenen van de kinder- en gastouderopvang.

Daarnaast raakt Groene Kinderopvang ook aan een ander actueel en belangrijk onderwerp namelijk

”spel en onderzoekend leren”. Binnen spel en onderzoek werk je met hoofd, hart en handen. Meer beweging en buitenspelen dragen positief bij aan ervaring, kennis, eigenwaarde, samenwerken en plezier!

Velen hebben die uitdaging opgepakt; er zijn al meer dan 100 aanmeldingen van organisaties met 1 of meerdere locaties die meedoen aan deze dag. Groene Kinderopvang staat volop op de agenda!

Trends dit jaar zijn naast de moestuintjes, die worden aangelegd of die feestelijk worden geopend het op zoek gaan naar waterdiertjes en kriebeldiertjes.

Er wordt weer volop gekookt (van eigen oogst) en geproefd, ook de ouders mogen meegenieten!

Van ‘groene smoothies’, tot het bakken van brood, soms zelfs geserveerd in groene kleding.

Een andere trend is het knutselen met, in de natuur, gevonden materialen. Er wordt zelfs een mosselschilderij, een wand van flessen en een palletwand van regenlaarzen gemaakt.

Daarnaast worden er heuse hutten gebouwd door de grotere kinderen of is er een spannende schattenspeurtocht uitgezet. Voor de kleintjes zijn dieren aaien en voelen aan materialen een hit.

Kortom vandaag wordt het flink genieten van groene activiteiten. Want extra aandacht voor de natuurbeleving in de ontwikkeling van kinderen is belangrijk. Zij zijn de volwassenen van morgen en natuur is de basis van ons bestaan.]

De dag van de Groene Kinderopvang, is in het leven geroepen door het Vakblad Kinderopvang en Stichting Groen Cement, in navolging van het Jaar van de Groene Kinderopvang. Samen met vele andere partijen worden inspirerende groene ontwikkelingen in de schijnwerpers gezet waarbij  kinder- en gastouderopvang worden uitgedaagd om natuur en natuurbeleving actief een blijvende plek  te geven.

Stichting Groen Cement is in 2009 opgericht met als doel natuur en natuurbeleving een blijvende plek in de kinderopvang te geven en kinderopvang en natuurorganisaties met elkaar te verbinden. Zij doet dit met een netwerk van meer dan 200 ‘groene metselaars’ uit zowel kinderopvang als natuursector. Via het uitreiken van een ‘Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang’ wil Groen Cement zoveel mogelijk kinderopvanglocaties inspireren tot vergroening.