BoekenbaasEen televisieprogramma over kinderboeken, zou dat niet spannend zijn? In een kwartiertje kennismaken met de nieuwste jeugdboeken, de leukste auteurs, de beste illustrators, en de favoriete boeken van kinderen. Vanaf vandaag staat de pilot van het kinderboekentelevisieprogramma De Boekenbaas op www.deboekenbaas.nl. Daarnaast staan er op deboekenbaas.nl ook filmpjes met interviews en items als extra bonus.

Kinderen en lezen
Kinderen die lezen weten veel meer over dingen als liefde, moed, vriend- en vijandschap en hebben zo een voorsprong op hun leeftijdsgenoten die zelden of nooit een boek openslaan. Boeken zorgen voor ontspanning, helpen kinderen met hun persoonlijke ontwikkeling en fantasie en zorgen voor empathie. Maar hoe komen die kinderen er nu achter welk boek voor hun geschikt is? Wie vertelt uit welke fantastische verhalen ze kunnen kiezen, of ze nu van boeken over sport houden, van romantische boeken of spannende, of ze nou naar het verleden willen afreizen of naar de toekomst? Daarvoor is De Boekenbaas bedacht.

De Boekenbaas
De Boekenbaas is ontwikkeld door twintig derde- en vierdejaars studenten van de School van Journalistiek in Utrecht in opdracht van jeugdboekenschrijver Marcel van Driel voor het vak jeugdjournalistiek. Van Driel zegt hierover: ‘Eén keer per jaar wordt er in Nederland aandacht besteed aan jeugdboeken, tijdens de Kinderboekenweek. Zou het niet fantastisch zijn als er iedere maand een uitzending zou zijn over jeugdboeken, een tv-programma dat leerkrachten af kunnen spelen op de digiborden in de klas. Met dat idee ben ik naar de School voor Journalistiek gestapt. Zij hebben op hun beurt het concept van De Boekenbaas bedacht en een pilot gemaakt. En zij hebben geweldig werk geleverd!’

De Pilot
De Boekenbaas is een geheimzinnige man die zijn boekenbuddies eropuit stuurt om op zoek te gaan naar de mooiste boeken, de leukste schrijvers en de beste illustrators. In de pilot maken de buddies een Picassomasker met schrijfster Manon Berns, gaan ze turnen, leren hoe boekenillustraties worden gemaakt, interviewen ze de voorleeskampioen van 2015 en nemen ze een kijkje in de boekenkast van acteur Bart Boonstra (ONM, Nickelodeon). Op de site staan nog extra filmpjes, met onder andere schrijfster Maren Stoffels en een gesprek met een jongen met het syndroom van Gilles de la Tourette naar aanleiding van het boek Virus van Miriam Mous. ‘Kortom, een kwartier vol informatie en leestips. Mijn eigen zoons wilden meteen naar de bibliotheek!’ aldus van Driel.

‘Het idee is dat De Boekenbaas uiteindelijk een maandelijks programma wordt,’ zegt een enthousiaste van Driel. ‘Daarvoor gaan we de komende tijd praten met potentiële investeerders. Voor nu hopen we dat de pilot massaal bekeken wordt op de basisschool en de brugklas en dat zowel de leerlingen als leerkrachten en ouders een idee krijgen hoeveel prachtige boeken er in Nederland en België worden gemaakt. Genoeg om twaalf afleveringen per jaar mee te vullen, in ieder geval!’

In de eerste uitzending:
– Boekennieuws
– Turntoppers 2: Teamspirit -> Turnen met Annelies
– Hoe… Worden illustraties gemaakt? -> Met Kelly Breemer
– Look at my book (kinderen met hun lievelingsboek)
– Interview met Manon Berns – Picassomysterie
– Voorleeskampioene

Op de site:
– Virus – een kind met Gilles de la Tourette
– Interview met Maren Stoffels
– Een kijkje in de boekenkat van… Bas van Prooijen (nog niet zeker)

Vanaf 24 juni is De Boekenbaas te zien op: www.deboekenbaas.nl