expo-iceAfgelopen zomer is in de woestijn van het Afrikaanse Namibië een bijna compleet skelet van een vier miljoen jaar oude oer-mammoet opgegraven, zo werd vandaag bekend gemaakt. Nooit eerder zijn zoveel overblijfselen van deze mammoetsoort gevonden. Ook de locatie is opvallend. Regelmatig worden mammoetskeletten gevonden in permafrost van Siberië, maar niet op het zuidelijk halfrond.

ice-ageOp zondag 14 december geeft de expeditieleider, de wereldwijd bekende mammoetexpert Dick Mol, tevens adviseur van de tentoonstelling Giants of the Ice Age, een EXPO College over deze unieke ontdekking in Amsterdam EXPO. In de grootste reizende tentoonstelling ooit gemaakt over de ijstijd, die op 27 november opent, staan bezoekers oog in oog met de giganten uit de ijstijd, waaronder de imposante mammoet. Onder meer vele originele fossielen maken deel uit van de expositie. 

Door deze vondst is duidelijk dat de stamvader van de mammoeten of Mammuthus subplanifrons in de loop der tijd wegtrok naar het noorden, toen het klimaat veranderde. De mens ging de mammoet achterna.  ‘Grote delen van het skelet lagen nog in anatomisch verband. Het gaat om een grote stier met een schouderhoogte van ruim 320 cm die op hoge leeftijd op de oever van de Ekuma rivier, zo’n slordige 4 miljoen jaar geleden, gestorven is. Deze vondst is heel bijzonder omdat we deze mammoetsoort bijna uitsluitend kenden van losse kiezen en slechts een enkel skeletdeel. Nu kunnen we aan de hand van dit bijna complete skelet vaststellen hoe groot deze uitgestorven giganten zijn geweest en hoe ze er ongeveer hebben uitgezien. Inmiddels hebben we een eerste poging tot reconstructie ondernomen en die reconstructie staat als een huis.’ Aldus expeditieleider Dick Mol.

Praktische info
Het EXPO College van Dick Mol vindt plaats op zondag 14 december om 11:30 uur in Amsterdam EXPO, Gustav Mahlerlaan 24.

Tickets voor het EXPO College kosten €9 en zijn nu te reserveren via www.amsterdamexpo.nl/expo-college-tickets. Voorafgaand of na afloop van de lezing kan de expositie Giants of the Ice Age bezocht worden. Een combiticket voor de lezing en een expositiebezoek kost €24, prijzen zijn exclusief €1 bespreekkosten. De capaciteit is beperkt.