Op 25, 26 en 27 december krijgt het populaire programma Taarten van Abel, winnaar van de Gouden Stuiver en de Ere Zilveren Nipkowschijf, drie feestelijke, volwassen afleveringen. In de speciale editie Kersttaarten van Abel ontvangt bakker Abel (Siemon de Jong) bekende Nederlanders om een mooie taart te bakken en uit te reiken aan een bijzonder persoon.

taarten-abelBakker Abel kan niet wachten: ‘Ik ben met stip van Nederland 3 naar Nederland 2 gegaan. Maar ik blijf gewoon dezelfde bakker Abel hoor.’ In Kersttaarten met Abel bakt hij geen taarten met kinderen, maar met volwassenen. Sterker nog, met bekende Nederlanders: Özcan Akyol, Sander Terphuis en Sanne Wallis de Vries en Martine Sandifort. Zij laten Abel het achterste van hun tong zien, bakken een mooie taart en reiken die uit aan een bijzonder persoon. Voor wie de spectaculaire kersttaarten worden gebakken is nog een verrassing.

Özcan Akyol
De schrijver Özcan Akyol werd bekend met zijn boek Eus dat grof van toon is en nietsontziend. Hij groeide op in een Turks gezin in Deventer, waar hij nog steeds woont. Op het Boekenbal ontmoette hij dit jaar zijn grote liefde: Anna van den Breemer, journaliste van de Volkskrant. Het is de eerste keer dat Özcan met zijn verkering over boeken kan praten. En dat bevalt hem.
Uitzending: wo 25 dec, 19.20 uur bij de VPRO op Nederland 2. Herhaling: do 26 dec, 11.35 uur.

Sander Terphuis
Hij werd geboren in Iran. Sander had een grote vrijheidsdrang en voelde zich ongelukkig in het keurslijf van het regime. Hij was een succesvolle worstelaar, maar ook slechtziend. Sander werd geselecteerd voor het nationale team voor gehandicapten. Tijdens een toernooi in Nederland vroeg hij asiel aan. In 1995 veranderde hij zijn naam, een zeer ingrijpende stap.
Uitzending: do 26 dec, 19.20 uur bij de VPRO op Nederland 2. Herhaling: vr 27 dec, 11.35 uur.

Sanne Wallis de Vries en Martine Sandifort
abeltaartenEen duo zijn ze niet, maar de misschien wel grappigste vrouwen van Nederland traden samen op in vele tv-programma’s. Er is veel te lachen met Sanne en Martine, al hebben ze allebei ook hun sombere periodes gehad.
Uitzending: vr 27 dec, 19.20 uur bij de VPRO op Nederland 2. Herhaling: di 31 dec, 11.35 uur.

Kersttaarten van Abel wordt gemaakt door Agnes de Ruiter (regie, research) en Stormy Minutes Society. Het bedrijf van Machteld van Gelder produceerde succesvolle programma’s zoals Taarten van Abel, Willemspark, Hondjes, Poesjes, De achtertuin van Jan Wolkers en de Telefilm Coach.

www.taartenvanabel.nl