HUMAN start in november met een zesdelig filosofieprogramma voor mensen vanaf 9 jaar, getiteld ‘DUS IK BEN JR‘. Samen met Stine Jensen en andere denkers pluizen kinderen filosofische kwesties uit. Waarom leer ik dat ik niet mag liegen, terwijl iedereen het doet? Hoe word je crimineel? En hoe ben ik mezelf? Vragen waar je uren wakker van kan liggen en waar meerdere antwoorden op zijn.

In DUS IK BEN JR, de juniorversie van het reeds bestaande tv-programma DUS IK BEN, stuurt denkpiloot Borre (10) vanuit zijn denklaboratorium de denktank van veertien kinderen aan. De in totaal zes afleveringen starten elk met een vraag van een van de jonge denkers. Zo is Ruben (11) gefascineerd door criminelen. Hij vraagt zich af of niet iedereen misschien een beetje slecht is. Joska (11) worstelt met het fenomeen liegen: “Waarom zeggen we niet altijd gewoon de waarheid?” Borre stuurt hen vervolgens op pad of raadpleegt zelf ervaringsdeskundigen of filosofen.

Afl.2 Zondag 18 november, 10.25-10.40 uur: Dus ik ben mijn hart/hoofd
Wanneer denktanker Tasha (11) op de tweede plaats belandt in een playbackshow, feliciteert ze de winnaar met een stralende glimlach. En dit terwijl ze zich eigenlijk heel verdrietig voelt en ook een beetje pissig is op de winnaar. Verwarrend! “Wat moet je met die negatieve emoties als je er toch niks mee kan?” Die vraag legt Tasha aan de denktank en denkpiloot Borre voor. Samen met huisfilosoof Stine Jensen onderzoeken ze het nut van gevoelens. Stine adviseert Borre eens te rade te gaan bij de experts op dit gebied: medewerkers van de kindertelefoon. En de denktank onderzoekt de vraag: Als je een keuze moet maken, hecht je dan meer waarde aan je gevoel of je verstand? Ben ik mijn hart of mijn hoofd?

De casus van Tasha

De thema’s van de volgende vier afleveringen zijn:
25 november: Dus ik ben (g)een egoïst over helpen en medelijden;
2 december: Dus ik ben een mens/robot over robotmensen;
9 december: Dus ik ben (g)een leugenaar over liegen en eerlijk zijn;
16 december: Dus ik ben een goed/slecht mens over het kwaad.
Op 11 november is de aflevering Dus ik ben (niet) mezelf uitgezonden