Van zondag 18 november t/m woensdag 5 december is Het Scheepvaartmuseum het Pakhuis van Sint Nicolaas. In die weken zijn er vele feestelijke activiteiten. Zo houdt Sint zitting op het Open Pleyn, zijn Pieten druk in het hele gebouw, kunnen kinderen een Pietendiploma halen en meedoen aan de ‘Het Pakhuis van Sint Nicolaas kleurwedstrijd’.

Waarom Het Scheepvaartmuseum het Pakhuis van Sint Nicolaas is? Omdat Sint Nicolaas de patroonheilige is van de schippers; omdat de Christiaan Brunings zijn stoomschip is bij de Amsterdamse intocht; maar vooral omdat Het Scheepvaartmuseum vroeger al een pakhuis was en nu nog altijd een pakhuis vol verhalen. Sint Nicolaas hoort er dus gewoon thuis.

Daarom ligt van 18 november t/m 5 december de rode loper uit voor Sint en voor alle bezoekers van het museum. Voor het gebouw is zelfs een plek gereserveerd voor het paard van Sint. Op de tweede verdieping is de slaapkamer van Sint Nicolaas. Daarvandaan kan hij een oogje houden op zijn stoomboot, die vanaf 19 november beladen met pakjes aan de steiger ligt. Op het Open Pleyn staat de Troon van Sint Nicolaas en in het hele museum zijn Pieten druk in de weer.

HET PROGRAMMA

  • Van 18 november t/m 5 december kunnen kinderen met een toegangskaartje bij de informatiebalie een Pietendiploma ophalen. Bij de tocht door het museum moeten ze allerlei Sint Nicolaasvragen invullen op het diploma. Na afloop krijgen de kinderen een stempel met de handtekening van Sint op hun Pietendiploma, waarmee het echt geldig is.
  • In dezelfde periode kunnen kinderen bij de informatiebalie een kleurplaat ophalen en meedoen aan de ‘Het Pakhuis van Sint Nicolaas kleurwedstrijd’. De kleurplaten kunnen ze inleveren in de speciale brievenbus in de museumwinkel, waar Sint ook zijn schoencadeautjes koopt. Op de eerste verdieping aan de noordzijde komt een expositie van de kleurplaten en de kinderen met de allermooiste kleurplaten winnen een prijs.
  • Sint Nicolaas houdt zitting op zijn Troon woensdag 21 november van 16.00 tot 17.00 uur, zaterdag 24 november 13.30-14.30 uur, woensdag 28 november 14.00-16.30 uur, zaterdag 1 december 13.30-16.00 uur en zondag 2 december 13.30-16.00 uur. Woensdag 21 november arriveert Sint – bij mooi weer – om 15.45 uur op zijn paard Amerigo en met de Paarden Piet bij Het Scheepvaartmuseum. Kinderen kunnen dan met Amerigo en de Paarden Piet op de foto.

Het laatste nieuws over Het Pakhuis van Sint Nicolaas: www.hetscheepvaartmuseum.nl