Twee ontbijtende generaties openen week met 500.000 ontbijtjes op 2.500 basisscholen

Gisterenochtend is op Paleis Soestdijk in Baarn de 10e editie van Het Nationaal Schoolontbijt gestart. In de Stuczaal van het paleis ontbeten kinderen uit groep 7 en 8 samen met senioren om het startsein te geven voor de week waarin ruim 500.000 kinderen op 2.500 basisscholen gaan ontbijten. Zij lieten zien dat ontbijten de beste start van de dag is én mensen bij elkaar brengt. Dat laatste is ook de missie van het jubilerende Oranje Fonds, het goede doel van Het Nationaal Schoolontbijt. Bij het ontbijt maakte de organisatie bovendien de resultaten bekend van twee ontbijtonderzoeken.

De kinderen van de Baarnse Koningin Wilhelminaschool en senioren uit de buurt ontbeten aan lange tafels in de Stuczaal, een fraaie balzaal waar buiten de koningskinderen nog nooit een kind heeft gegeten. Hun ontbijt werd begeleid door twee generaties musici: een 10-jarige violiste en een contrabassist van het Radio Filharmonisch Orkest. Lakeien gaven met trompetgeschal het officiële startsein voor de week van Het Nationaal Schoolontbijt. De leerlingen en ouderen genoten samen van het ontbijt, maakten kennis met elkaar en speelden ontbijtganzenbord.

Het Oranje Fonds als goed doel
Het ontbijt in Paleis Soestdijk staat ook symbool voor de missie van het Oranje Fonds, dat dit jaar eveneens zijn 10-jarig jubileum viert. Dit nationale fonds, met de Prins van Oranje en Prinses Máxima als beschermpaar, brengt mensen bij elkaar door het steunen van allerlei sociale initiatieven. Omdat ook ontbijten mensen bij elkaar brengt, doet Het Nationaal Schoolontbijt dit jaar een donatie aan het Oranje Fonds. Een tweede goede doel is Bake for Life, dat bakkerijen bouwt in de derde wereld om kansarmen daar een beter bestaan te geven. De scholen die deelnemen aan Het Nationaal Schoolontbijt dragen symbolisch € 0,25 per ontbijtje af en steunen daarmee de goede doelen. De donaties worden op een later moment in de week officieel overhandigd.

Één op de zes kinderen ontbijt niet elke dag
De organisatie van Het Nationaal Schoolontbijt maakte tijdens het ontbijt ook de resultaten bekend van twee recente ontbijtonderzoeken. Bij het eerste onderzoek vroeg Netpanel in oktober 3.084 kinderen uit groep 6, 7 en 8 naar hun droomontbijt. De meeste kinderen willen als droomontbijt met Wesley Sneijder of Nick en Simon snacks eten voor de TV. Ruim de helft (54%) het liefst samen met hun beste vriend of vriendin. Daarbij zien ze graag patat, pizza, pannenkoeken, chips en ijs op tafel. De meerderheid (67%) bepaalt normaal gesproken zelf waar het ontbijt uit bestaat. Één op de zes kinderen (17%) ontbijt niet elke dag. Wel hebben ze drie belangrijke tips voor hun ouders om daar invloed op te krijgen: maak ons op tijd wakker, maak het ontbijt voor ons klaar en ontbijt samen met ons.

Tijdgebrek vaker reden overslaan ontbijt
Het tweede onderzoek voerde GfK in september uit onder 1.053 Nederlandse gezinnen met kinderen. Daaruit blijkt dat één op de vijf gezinsleden het ontbijt wel eens overslaat. Als belangrijkste daarvoor noemen ze uitslapen (36%), ’s ochtends geen trek hebben in ontbijt (32%) en tijdgebrek (19%). Die laatste reden noemen ze vaker dan in vergelijkbaar onderzoek uit 2011 (15%). Op de vraag welke producten belangrijk zijn voor een gezond ontbijt krijgt brood de hoogste rapportcijfers: een 8,3 voor volkorenbrood, een 8 voor meergranenbrood en een 7,8 voor bruin- en tarwebrood. Of afstand daaronder volgen onder meer crackers (5,6), muesli en cruesli (5,6) en ontbijtkoek (4,9).

Lespakketten en ontbijtpakketten
In de week van Het Nationaal Schoolontbijt leren de basisschoolkinderen met lespakketten dat ontbijten energie geeft, belangrijke voedingsstoffen levert, zorgt voor een goede stoelgang, helpt een gezond gewicht te houden en vooral heel gezellig is. Dit lesmateriaal is ook beschikbaar voor de scholen die niet deelnemen. Naast de leerkrachten informeert Het Nationaal Schoolontbijt ook de ouders over het nut van ontbijten. In de ontbijtweek zorgen bakkers en supermarkten uit de buurt van de 2.500 scholen voor het verse bruine en volkorenbrood, krentenbollen en mueslibollen. Het Nationaal Schoolontbijt bestaat verder uit halvarine, smeerkaas, fruitstroop, chocoladehagel, fruitpasta en verse, halfvolle melk. De organisatie is in handen van Voorlichtingsbureau Brood en het initiatief heeft de steun van het Voedingscentrum en de Maag Lever Darm Stichting.