Edukans Schoenmaatjes start vrijdag 7 september op de Wereldhavendagen in Rotterdam. Jaarlijks vullen ruim 150.000 kinderen in Nederland een schoenendoos met schoolspullen en cadeaus voor een kind in een ontwikkelingsland. Tijdens de Wereldhavendagen kan het publiek zien hoe het logistieke proces van de schoenendozen gaat via de Rotterdamse Haven. In de Schoenmaatjes-zeecontainer op de kade kunnen kinderen een versierde en gevulde schoenendoos achterlaten voor leeftijdgenoten in Ghana.

Blindenschool
Sanne (12) en Jascha (12) vertellen tijdens de Wereldhavendagen over hun reis afgelopen zomer met Edukans naar Oeganda. ‘We deelden schoenendozen uit op een blindenschool. De kinderen zagen de dozen niet, maar ze waren superblij. Ze kregen voor het eerst van hun leven een cadeautje!’

Schoenendozen op je hoofd
Op het Kinderplein van de Wereldhavendagen – waar Edukans zich presenteert – kunnen kinderen meedoen aan het Schoenendoos-op-je-hoofd-parcours. Zo ervaren ze hoe kinderen in Afrikaanse landen de schoenendozen van school mee naar huis nemen. Ook de Kinderband geeft een optreden met onder meer het Schoenmaatjeslied.

2,5 miljoen kinderen
Bij Edukans Schoenmaatje vullen en versieren kinderen in Nederland een schoenendoos voor kinderen in ontwikkelingslanden. In de afgelopen 17 jaar hebben al meer dan 2,5 miljoen kinderen meegedaan. Het is niet alleen een geweldig cadeau voor een kind in een ontwikkelingsland, ook de kinderen in Nederland leren geven en delen. De schoenendozen gaan altijd in zeecontainers via de haven van Rotterdam naar Afrikaanse landen zoals Ghana, Malawi, Kenia en Oeganda.