Politiek raakt ons allemaal, dus ook kinderen. Dat zei minister Van Bijsterveldt van OCW op donderdag 23 augustus bij de opening van Verkiezingsland; een virtueel land waar kinderen uit groep 7 en 8 spelenderwijs leren wat het belang van politiek is, hoe politiek werkt en waarom we gaan stemmen. Klassen in het basisonderwijs kunnen aangeven wat zij zouden veranderen als zij het Ministerie van Dromen zouden vormen. Het Verkiezingsland is ontwikkeld door Kennisnet. De lancering vond plaats op het Ministerie van OCW om 16:00 uur.

Minister Van Bijsterveldt nam uitgebreid de tijd voor de basisschoolkinderen. ‘Politiek is ook voor kinderen heel belangrijk’, aldus de minister. ‘Denk bijvoorbeeld aan het aantal uren dat kinderen naar school moeten, de leeftijd waarop ze hun eerste biertje mogen drinken en de vraag of ze wel of niet naar de schoolarts moeten.’ Daarna opende de minister de website door in een stemhokje met een rood potlood een stembiljet in te vullen.

Politici leren kennen
Het Verkiezingsland staat helemaal in het teken van politiek en de verkiezingen. Op Verkiezingsland vinden leerlingen en leerkrachten van groep 7 en 8 leuke en leerzame filmpjes, spelletjes, weetjes en nieuwsberichten. Speciaal voor de site is een aantal politici gevraagd over hun drijfveren. Zo vertellen onder andere Emile Roemer (SP), Geert Wilders (PVV) en Jolande Sap (Groen Links) wat het belangrijkste is dat zij op school hebben geleerd en waarom politiek zo spannend is. Leerlingen kunnen ook hun politieke kennis testen door een quiz te spelen.

Ministerie van Dromen
Op het verkiezingsland is voor de best regerende kinderen een prijsvraag ingericht. De klas wordt gevraagd op de stoel van een politicus te zitten en samen het Ministerie van Dromen te vormen. Welke dromen zouden zij als ministerie waarmaken en hoe zou het geld verdeeld worden? Ze moeten overleggen, discussiëren en afwegingen maken. De leukste inzending wint een compleet verzorgd schoolreisje voor de hele klas met een bezoek aan politiek Den Haag en Madurodam.