Kinderen van 4 tot 10 jaar op avontuur in de haven

Vanaf zondag 17 juni is in het Maritiem Museum Rotterdam de volledig vernieuwde kinder-doe-tentoonstelling ‘Professor Plons’ te bezoeken. Kinderen van 4 tot 10 jaar gaan in schoolverband of met hun ouders op avontuur in de wonderlijke haven van Professor Plons en maken spelenderwijs kennis met de maritieme wereld. De tentoonstelling is sinds de start, twintig jaar geleden, al door 1,5 miljoen kinderen bezocht.

Wat is er nieuw?
Het succesvolle doe-concept, met veel aandacht voor de fantasie van kinderen, is gebleven in de nieuwe expositie. Nieuw is dat de kinderen Professor Plons veel beter leren kennen. Ze ontdekken hoe hij woont, waar hij slaapt, wat hij graag doet en wie zijn vrienden zijn. Kinderen kunnen spelen op het nieuwe futuristische onderzoekschip van de professor, de houten vissersboot van Kapitein Kurk, de zeilboot van Sai-ling, de hondenhokboot van reddingshond Dobber en de onderzeeër van Scheurbuik. Ook nieuw is de verzameling van Professor Plons die bestaat uit rariteiten uit de hele wereld met échte objecten uit de eeuwenoude collectie van het Maritiem Museum: voor kinderen een eerste kennismaking met het fenomeen museum. Tot slot is de vormgeving van de tentoonstelling over een andere boeg gegooid. Het nieuwe ontwerp is een spannende en vrolijke mix tussen strip en werkelijkheid.

Wat ontdekken kinderen spelenderwijs?
Professor Plons en zijn vrienden zijn net terug van een grote reis en staan op het punt om weer te vertrekken voor een nieuw avontuur als de kinderen ze ontmoeten in hun thuishaven in het Maritiem Museum Rotterdam. Er moet nog van alles gebeuren en de kinderen kunnen daar goed bij helpen: Schepen laden en lossen, vissen sorteren, de reisbestemming bepalen en er breekt nog brand uit ook. Spelenderwijs maken kleuters voor het eerst kennis met allerlei soorten schepen en leren oudere kinderen wat er allemaal in de haven gebeurt. Spullen die ze kennen uit hun eigen huis of slaapkamer blijken van over de hele wereld naar de haven te worden verscheept. Zelfs hun Nintendo-DS, de chocola op een boterham en hun nieuwe spijkerbroek. De voorpret van een bezoek aan Professor Plons begint al op school. Voor groep 1 – 2, groep 3 – 4 en groep 5 – 6 hebben Joris Lutz en Bram Klein drie afzonderlijke voorleesverhalen voor ‘smartbord’ geschreven. Daarin beleven Professor Plons en zijn vrienden allerlei leerzame avonturen. Het bezoek aan de tentoonstelling is vervolgens een feest van herkenning.

Samenwerking pabo-studenten en basisschool
De tentoonstelling en de educatieve programma’s voor de verschillende leeftijdsniveaus zijn mede tot stand gekomen dankzij intensieve samenwerking met Pabo Hogeschool Rotterdam en Openbare Basisschool de Margriet in Rotterdam. Om ervoor te zorgen dat kinderen ook daadwerkelijk iets leren op de tentoonstelling, is het namelijk van belang dat de spelvormen aansluiten bij de kennis die ze al hebben over scheepvaart. De pabo-studenten onderzochten dit via enquêtes met de leerkrachten, kringgesprekken en activiteiten met de kinderen en brachten in kaart wat kinderen van groep 1 tot en met 5 weten van de maritieme wereld, hoe ze er mee in aanraking zijn gekomen en hoe ze het beleefd hebben. Bij het ontwerpen van de tentoonstelling en de educatieve programma’s is hier rekening mee gehouden. Ook de vormgeving van de tentoonstelling en de uitwerking van de spellen worden regelmatig aan de kinderen voorgelegd. In de week voorafgaand aan de opening worden de kinderen uitgenodigd voor een uitgebreide testdag.

Gratis schoolbezoek
Het Maritiem Museum Rotterdam wil een breed publiek bewust maken van de invloed van de maritieme wereld op het dagelijks leven. Voor elk niveau van basis- en voortgezet onderwijs heeft het museum een groot aanbod van educatieve programma’s en schoolreisjes. Jaarlijks bezoeken meer dan 50.000 kinderen het Maritiem Museum Rotterdam waarvan 15.000 in schoolverband. Voor groepen uit het basis- en voortgezet onderwijs is een bezoek gratis. Meer informatie op http://www.maritiemmuseum.nl/educatie

Het Maritiem Museum Rotterdam bedankt de Stichting VSB Fonds, SNS REAAL Fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Van Leeuwen Van Lignac Stichting, Mondriaan Fonds, Stichting Verzameling van Wijngaarden-Boot, Stichting Swart-van Essen, Stichting ANWB Fonds en Stichting Job Dura Fonds voor hun financiële bijdrage aan de kinderexpositie Professor Plons.