Na het enorme succes van de BBC documentaire EARTH, gaat op donderdag 1 december de indrukwekkende documentaire ONE LIFE in Nederland in release.

De E.O. zond eerder deze zomer de 10-delige serie “Life” uit. ONE LIFE gaat verder dan deze serie en geeft, net als EARTH, een indrukwekkend en bijzonder inzicht in het leven (en met name in het overleven) van een aantal verschillende diersoorten. Acteur Daniel Craig tekende voor de voice-over van de film.

Trailer

Synopsis
In ruim 5 biljoen jaar heeft het leven op aarde zich geëvalueerd tot de ongekende rijkheid en diversiteit die we nu om ons heen aanschouwen.

ONE LIFE is een ode aan de meest bijzondere en fantasierijke overlevingsverhalen uit de natuur. De nieuwste cinematografische technieken hebben de ongekende en verbazingwekkende sequenties van het dierenrijk vastgelegd.

ONE LIFE neemt ons mee vanaf de geboorte tot de creatie van een nieuwe generatie – en dan nog een stap verder. De film laat ons zien dat het niet uitmaakt of we vleugels, flippers, acht of twee poten hebben, het bijzondere verhaal over het leven verbindt ons allemaal.

Vanaf het eerste bestaansmoment zijn er uitdagingen die we moeten overwinnen, maar ouders doen er alles aan om hun jongen de beste start van hun leven te geven. ONE LIFE maakt je deelgenoot van een epische reis van de kleine giftige Venijn kikker, die onmogelijke hoge bomen bedwingt om haar kleine kikkervisjes te kunnen voeden.

Diep weggestopt in haar schaduwrijke grot, brengt een Octopusmoeder ondertussen het ultieme offer. Ze zorgt wekenlang voor haar eitjes door er continu vers water overheen te blazen, maar tekent hiermee tegelijkertijd haar eigen doodvonnis. Voordat ze haar laatste adem uitblaast, ziet ze nog net hoe de eitjes uitkomen en de honderden baby octopusjes uitzwemmen de grote oceaan in.

Terwijl de jonkies groeien, worden ze geconfronteerd met de levenslange zoektocht naar voedsel. ONE LIFE toont verschillende diersoorten die de meest creatieve oplossingen hebben bedacht. Dolfijnen hebben geleerd hoe ze vis kunnen vangen door ze uit het water te dwingen, terwijl sommige cheeta’s hebben ontdekt hoe effectief samenwerken is. En de Kapucijn aapjes maken zelfs gebruikt van zelfgemaakt gereedschap om noten te kraken.

Sommige dieren hebben een ‘killer’ voorsprong in de jacht naar voedsel. Een beet van een giftige Komodo Dragon zorgt er zelfs voor dat een grote waterbuffel een langzame en pijnlijke dood tegemoet gaat. Kleiner, maar minstens zo effectief zijn de van kleur veranderende kameleons. Terwijl hij volledig opgaat in zijn omgeving, ligt de kameleon geduldig te wachten op zijn prooi. Als deze binnen de juiste afstand is, schiet zijn lange tong razendsnel naar buiten om een insect binnen minder dan een seconde te pakken en heerlijk te verorberen.

Daarentegen hebben weer andere diersoorten zichzelf bijna bovennatuurlijke manieren aangeleerd om juist niet ten prooi te vallen aan zo’n ‘killer’ – over water renen zoals Jezus Christus Lizard, of zorgen dat hun lijf onaantastbaar wordt zoals de kiezel pad.

Voor de dieren die succesvol zijn geweest in het ontwijken van alle obstakels en het tot volwassenheid hebben gebracht, is het tijd geworden voor de ultieme test: het vinden van een partner om zo het leven door te kunnen geven aan de volgende generatie.

De meest spectaculaire en romantische paringsdans ter wereld wordt uitgevoerd door de Futen die gezamenlijk het meer doorkruizen als een perfecte eenheid. In tegenstelling tot de Chileense Stag kever die weliswaar niet zo gracieus is, maar wel zeer vastberaden om de perfecte partner te vinden.

Opgroeien, voedsel zoeken, schuilplaatsen vinden, de zoektocht naar de ultieme soul mate, kinderen opvoeden – deze universele thema’s zien we terug in de hartverwarmende film over het leven op aarde: ONE LIFE.

We herkennen menselijke eigenschappen, zoals intelligentie, kracht, vastberadenheid, moed, en de behoefte aan liefde, in de bijzondere en prachtige dieren die zijn vastgelegd in ONE LIFE. Alle verhalen gecombineerd onthullen hoe ieder levend wezen op onze planeet hetzelfde verlangen heeft, namelijk niet alleen om te leven, maar ook om nieuw leven te laten ontstaan.

Producent: BBC Earth Films
Regie: Michael Gunton & Martha Holmes
Vertelt door: Daniel Craig
Releasedatum: 1 december 2011
Website: www.one-life.com
Distributeur: Dutch Film Works