Hoofdluis, jaarlijks hebben circa 200.000 tot 250.000 basisschoolleerlingen in Nederland er last van*. Vooral na de lange zomervakantie is het vaak raak. Voor ouders brengt een hoofdluisbesmetting veel gedoe met zich mee. Regelmatig controleren op hoofdluis bij kinderen is erg belangrijk om besmetting en verspreiding te voorkomen. In de strijd tegen hoofdluis kunnen ouders vanaf deze week de Luizenradar raadplegen.

De Luizenradar is een nieuwe online radar die in kaart brengt waar hoofdluis heerst in Nederland. Luizenradar.nl wordt aanstaande woensdag officieel gelanceerd door een bekende Nederlandse moeder, Irene van de Laar. Tevens worden tijdens de lancering de resultaten van een onderzoek naar de impact van hoofdluis op ouders en kinderen gepresenteerd. Het onderzoek geeft inzicht in antwoorden op vragen als: ‘Wordt uw kind gepest als hij/zij hoofdluis heeft?’, ‘Schaamt u zich als uw kind hoofdluis heeft?’, ‘Wat is uw grootste ergernis bij hoofdluis?’ en ‘Vindt u dat scholen kinderen met hoofdluis mogen weigeren?’.

Actuele hoofdluisinformatie
Luizenradar.nl geeft per postcodegebied een indicatie van het aantal hoofdluisbesmettingen. Ouders kunnen zo in één oogopslag zien of er bij hen in de buurt hoofdluis is en kunnen desgewenst voorzorgsmaatregelen nemen. Ouders en scholen wordt gevraagd om op Luizenradar.nl een melding te maken als ze hoofdluis hebben ontdekt. Op deze manier wordt altijd de meest actuele informatie over hoofdluis gegeven en worden andere ouders en scholen gewaarschuwd. Daarnaast is op Luizenradar.nl informatie te vinden over hoofdluis, het bestrijden én voorkomen ervan.

Officiële lancering woensdag 24 augustus
De Luizenradar is een initiatief van Prioderm, expert in hoofdluisbestrijding. Het Landelijk Steunpunt Hoofdluis is blij met de introductie van de Luizenradar: “We merken dat veel ouders voor het eerst in aanraking komen met hoofdluis als één van de kinderen besmet raakt. Preventie is daarom ons speerpunt. Ook ons protocol richt zich volledig op het voorkomen van hoofdluis door ouders bewust te maken van het belang van regelmatig kammen”, aldus Ingrid Ligthart.

Aanstaande woensdag wordt in speelparadijs Chimpie Champ in Aalsmeer de Luizenradar officieel gelanceerd door Irene van de Laar. Ook worden dan de resultaten van het onderzoek naar hoofdluis in Nederland bekendgemaakt. Irene demonstreert de Luizenradar aan aanwezige ouders en laat hen in de vorm van een workshop zien hoe ze goed kunnen controleren op hoofdluis.

Meer informatie op www.luizenradar.nl.