Het is zover: op 8 juni wordt in het Cascadepark in Almere Poort ‘Het KlokHUIS’ op feestelijke wijze geopend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden. ‘Het KlokHUIS’ is het resultaat van een door het gelijknamige NTR programma georganiseerde ontwerpwedstrijd voor kinderen en komt als educatief centrum in beheer van de Stichting KindercASLa.

Het NTR programma Het Klokhuis startte in 2009 ‘Het Klokhuis bouwt het KlokHUIS’. Een crossmediaal project waarmee Het Klokhuis kinderen wilde betrekken bij de bouw van een echt huis. Aan de hand van de vijf thema’s; slapen, koken en eten, spelen en niksen, wassen en plassen en de buitenkant, konden zij hun wildste ideeën inzenden. Uit de meer dan duizend inzendingen zijn vijf winnende ontwerpen gekozen door een professionele jury o.l.v. Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol. Architect Jord den Hollander heeft deze beste ontwerpen samengevoegd tot het ontwerp voor ‘Het KlokHUIS’ een opvallende roze taart op palen. Naast een slaapkamer onder een vissenvijver, een keuken in de vorm van een slakkenhuis en een glijbaan als uitgang, hebben de jonge ontwerpers ook nagedacht over energie- en waterverbruik. Het badwater van het sterrenhemelbad wordt bijvoorbeeld gebruikt om het toilet door te spoelen. Daarnaast maakt het huis gebruik van zon- en windenergie.

De Gemeente Almere en de Provincie Flevoland stelden de bouwgrond en een belangrijk deel van het bouwbudget ter beschikking. In Almere en met name in Almere Poort is veel aandacht en ruimte voor zelfbouw in verschillende vormen.

In de zomer van 2010 werden de eerste palen de grond in geslagen en vanaf begin 2011 konden kinderen in twaalf Klokhuis afleveringen, stap voor stap volgen hoe het huis werd gebouwd, van ontwerp tot oplevering.

Het KlokHUIS is eigendom van Stichting KindercASLa, een zelfstandige stichting, gelieerd aan architectuurcentrum cASLa. De stichting wil het KlokHUIS tot een educatief centrum voor kinderen maken over architectuur, bouwen, wonen en gezond leven. Duurzaamheid en innovatie zijn de belangrijkste leidende principes. Het informatiecentrum van Almere Poort zal er ook een plek krijgen.