Kinderen spelenderwijs op internet dankzij touchscreens

Nederlandse kinderen zijn gemiddeld 3,9 jaar oud als ze voor het eerst online gaan. Maar liefst 78% van de kinderen van drie tot zes jaar gebruikt internet, per dag gemiddeld 22 minuten. Dat is bijna net zo veel tijd als ze besteden aan het lezen van boekjes. De opkomst van touchscreens maakt internet voor kinderen nog toegankelijker.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van een onderzoek naar het internetgebruik van peuters en kleuters door Stichting Mijn Kind Online, in samenwerking met Z@ppelin en NTR Jeugd. Ze zijn gepubliceerd in het rapport App Noot Muis. Peuters en kleuters op internet.

Touchscreens
Geef peuters een touchscreen, zoals op de iPhone en iPad, en ze swipen (vegen) en tappen (tikken) alsof ze nooit iets anders hebben gedaan. Ze weten onmiddellijk hoe ze met deze apparaten moeten omgaan, óók als ze die nog nooit hebben gezien. Ouders blijken weinig moeite te hebben met de online activiteiten van hun kinderen. Negentig procent van de ouders laat zijn peuters en kleuters met digitale media spelen. Vijf procent van de jonge internetgebruikers was zelfs nog géén jaar oud toen ze daarmee begon.

Schadelijk voor ontwikkeling
Het rapport App Noot Muis is geen pleidooi om kinderen zo jong en langdurig online te laten. Volgens Amerikaanse kinderartsen kan dit schadelijk zijn voor de motorische en taalontwikkeling van baby’s en peuters. Ze zijn op die leeftijd meer gebaat bij fysieke interactie met de mensen om hen heen dan bij de beperkte prikkels van media. Als ouders heel jonge kinderen kennis willen laten maken met media, dan pleit Mijn Kind Online ervoor om dat bewust en gedoseerd te doen. Gebruik sites en apps niet als zoethoudertje, maar zoek iets leuks en speel samen met het kind. Laat ze niet te lang achter het beeldscherm zitten. Voor een driejarige is vijf of tien minuten genoeg. Voor een zesjarige kan het oplopen tot twintig minuten of maximaal een halfuur per dag.

Leeftijdsadvies
De grotere toegankelijkheid en groei van het gebruik, maken het volgens Mijn Kind Online noodzakelijk dat aanbieders van kindersites en apps meer kwaliteit leveren en dat de toegang tot internet beter is beveiligd. Het schort volgens het onderzoek nog aan de gebruiksvriendelijkheid van sites en apps. Ze bevatten voor kleuters vaak teksten die zij niet kunnen lezen. Ook blijken er vaak links aanklikbaar, zoals naar webshops, die niet voor kinderen zijn bedoeld. Het rapport pleit daarom voor een leeftijdsadvies voor apps en sites. Ook zouden ze moeten worden voorzien van een oudergedeelte met uitleg. Om te voorkomen dat peuters en kleuters zomaar bij betaalopties terecht kunnen komen, moeten links naar volwassen pagina’s worden beveiligd met bijvoorbeeld een wachtwoord.

App Noot Muis
Het onderzoek van Mijn Kind Online is uitgevoerd door deskundigen op het gebied van jeugd en media en is het meest uitgebreide in Nederland naar het mediagebruik van peuters en kleuters.  Het bestond uit een representatieve groep van 575 ouders en observaties van 35 kinderen op een school en een kinderdagverblijf (zie video). In het rapport App Noot Muis. Peuters en kleuters op internet staan aanbevelingen voor (professionele) opvoeders en producenten van mediaproducten gericht op kinderen. Het is gratis te downloaden en als boek te koop via http://www.appnootmuis.nl of http://www.mijnkindonline.nl.