Nieuwe module leert leerlingen de mogelijkheden van nieuwe media (nog) beter te benutten

Malmberg heeft op de NOT een bijzondere nieuwe methode geïntroduceerd: Slimmerkunde. Je wordt dagelijks slimmer van wat je van docenten en medeleerlingen leert of zelf ontdekt. Toch vinden de bedenkers van Slimmerkunde dat je extra slim bent of wordt als je de vele mogelijkheden van de nieuwe media (nog) beter benut. Ben Woldring nam het eerste exemplaar van deze inspirerende methode in ontvangst.

Slimmerkunde gaat over slimmer leren leven. Hoe kun je met behulp van de computer je leven zo inrichten dat je veel werk kunt verzetten om je doelen te bereiken en dat je toch genoeg tijd over hebt voor leuke dingen? Bedenker van Slimmerkunde is Tjeu Seeverens, directielid van het Charlemagne College in Kerkrade/Landgraaf. In de dagelijkse onderwijspraktijk constateerde hij dat de leerlingen wel heel vaardig met de computer zijn als het om msn’en of gamen gaat. Ze benutten echter de vele mogelijkheden van internet als ondersteuning bij hun studie nauwelijks. Door Slimmerkunde moet dit veranderen.

Slimmerkunde: een bijzondere totstandkoming
Tjeu Seeverens verzamelde samen met Martijn Aslander en Fanny Koerts van lifehacking.nl – een site over slimmer werken en leven – een team van maar liefst zestien jonge en ervaren auteurs om zich heen om Slimmerkunde samen te stellen. De meeste auteurs werken in of voor het onderwijs of maken er als student nog deel van uit. Wat hen bindt is de interesse in en de ruime ervaring met de social media. En de ambitie om die kennis met zoveel mogelijk leerlingen en docenten te delen.

‘Gemak en lesplezier’
“Malmberg geeft Slimmerkunde uit om docenten inspiratie te bieden. Deze methode is eenvoudig in te zetten tijdens lessen of mentoruren als zelfstudie. Dat betekent gemak voor de docent, maar vooral ook lesplezier door het aansprekende en actuele thema”, aldus Jan van Miert, uitgeefmanager voortgezet onderwijs bij Malmberg.

Officiële lancering
Slimmerkunde is dinsdag 25 januari succesvol op de NOT gelanceerd. De lancering begon met een toelichting van Slimmerkunde door Jan van Miert, uitgeefmanager Malmberg. Vervolgens nam internetondernemer Ben Woldring van Bellen.com het eerste exemplaar van Slimmerkunde in ontvangst. “Ik ben blij het eerste exemplaar van Slimmerkunde in handen te mogen hebben. Volgens mij biedt Slimmerkunde iedereen handvatten; niet alleen leerlingen en docenten, maar ook anderen. Als ik dit aan mijn ouders laat zien, steken ze er vast ook iets van op. Op school zou ik er zelf ook blij mee zijn geweest; ik vroeg toen mijn docent bij het vak informatica hoe ik een website moest bouwen. Hier wist hij nauwelijks praktische handvatten voor te geven. Slimmerkunde biedt deze tips wel!”

Zelf ‘proeven’ van Slimmerkunde
Het bleef echter niet alleen bij woorden: iedereen kon ‘proeven’ van de methode door een  interactieve sessie tussen het team van Slimmerkunde en het publiek. Ook kreeg het publiek op het einde van de lancering een exemplaar van Slimmerkunde mee. Jacqueline Grossouw, vakleerkracht Engels in het basisonderwijs en docent Nederlands, is blij verrast: “Om leerlingen aan te spreken, moet je ze op een andere manier benaderen. Ik wil zo goed mogelijk een aanbod op maat bieden, zodat iedereen op zijn eigen manier kan leren. Na deze eerste kennismaking Slimmerkunde heb ik grote interesse; vooral door de tijdswinst die je boekt. Het handige ervan is dat je gebruikmaakt van een manier van social media, maar ook structuur aanbrengt in een brei van informatie waardoor je tijd wint. En dat je gebruik kunt maken van ervaringen van anderen.”

Slimmerkunde bestellen
U kunt Slimmerkunde gratis downloaden op www.slimmerkunde-malmberg.nl. Docenten kunnen een fysiek exemplaar van Slimmerkunde bestellen via de webshop op www.slimmerkunde-malmberg.nl. Anderen kunnen Slimmerkunde bestellen bij schoolboekhandel Van Dijk.

Tijdens de NOT deelt Malmberg iedere dag 500 exemplaren van Slimmerkunde uit.