Nederland eet dagelijks vier miljoen gemaksmaaltijden, bijna anderhalf miljard op jaarbasis. Maar niet op 4 december. Dan vieren we voortaan de nationale anti-pakjesavond. Pakjesavond nadert, maar eigenlijk is het in Nederland elke avond pakjesavond. Koken gebeurt in steeds meer huishoudens met behulp van pakjes. En niet te vergeten zakjes, blikken, potten, stoombakjes en diepvriesdozen. Zelf koken, dat zijn we langzaam maar zeker verleerd onder het mom van ‘geen tijd’. Pakjes bieden gemak, pakjes bieden zekerheid. Maar ook zout, suiker, smaakversterkers, conserveermiddelen en E-nummers. Willen we dat wel? En valt dat te rijmen met onze wens om gezonder te gaan leven?

Tiprecept voor pakjesavond én anti-pakjesavond: zelf gevuld speculaas maken!
Bekijk hier het filmpje van Koken met Karin.

Wie weet er nog hoe je zelf soep maakt? Of suddervlees? Wie neemt nog de tijd voor zelfgemaakte aardappelpuree of chocolademousse? Het is tijd om het tij te keren. Laten we daarom 4 december uitroepen tot nationale anti-pakjesavond. De avond waarop lekker eten voorop staat, helemaal zelfgemaakt.

Doe mee met de nationale anti-pakjesavond en verkondig het luid en duidelijk: op 4 december kook ik zonder pakjes! Dan komen die 364 overige avonden van het jaar hopelijk vanzelf!

Karin Luiten
Culinair journalist Karin Luiten is auteur van het eerste antipakjeskookboek van Nederland, Koken met Karin zónder pakjes & zakjes. Via haar kookboeken, website, weblog en artikelen in Trouw en diverse tijdschriften ijvert ze onophoudelijk in het laten zien dat koken makkelijk, leuk en lekker is. En iedereen kan het!

Kijk ter inspiratie eens op: www.kokenmetkarin.nl of www.koken.blogo.nl