Douwe Egberts lanceert voor zevende maal de succesvolle prentenboekenactie

Evenals vorig jaar verschijnt in de Sinterklaasperiode opnieuw een bijzondere serie van Douwe Egberts prentenboeken. Speciaal voor deze editie zijn drie verrassende, spannende dan weer grappige verhalen geschreven door Youp van `t Hek met Sinterklaas en het Kleine Hoogtevreespietje, Bibi Dumon met Amerigo Amerigo en Martine Bijl met Sint en de Cadeautjesdief. Deze verhalen worden op bijzondere wijze ‘tot leven gebracht’ aan de hand van illustraties van Marije Tolman, Bibi Dumon Tak en Typex. Lees een bespreking van de boeken.

De Sinterklaas prentenboekenacties van Douwe Egberts zijn al jaren een groot succes en in de afgelopen zeven jaar uitgegroeid tot een traditie. Eerder verschenen boeken van o.a. Carry Slee, Paul de Leeuw, Paul van Loon, Kim van Kooten, Herman van Veen en Mies Bouwman, waarvan meer dan honderdduizend exemplaren werden uitgegeven.

De consument krijgt bij alle C1000 filialen een gratis Sinterklaas prentenboek bij aankoop van Douwe Egberts actieproducten. Voor Douwe Egberts is deze actie meer dan alleen een manier om producten te verkopen of de relatie met de supermarkten en consumenten te verbeteren. Door ’s avonds voor het slapen gaan, een kind voor te lezen uit een mooi prentenboek, creëer je een gezamenlijk moment van rust en stimuleer je bovendien de taalontwikkeling van een kind. Hiermee wil Douwe Egberts een actieve bijdrage leveren aan de doelstelling van de Stichting Lezen en Schrijven. Deze stichting, opgericht door HKH Prinses Laurentien, zet zich in om laaggeletterdheid en analfabetisme in Nederland te bestrijden.

Schrijvers & illustratoren 2010
Youp van ’t Hek, behalve schrijver van columns in het NRC Handelsblad, geniet voornamelijk landelijke bekendheid als cabaretier en van zijn spraakmakende oudejaarsconferences. Speciaal voor Douwe Egberts schreef Youp van ’t Hek het Sinterklaasverhaal Sinterklaas en het Kleine Hoogtevreespietje met illustraties van Marije Tolman. Marije Tolman illustreert voornamelijk kinderboeken. Haar werk geniet internationale aandacht en samen met haar vader maakte zij De Boomhut, dat in 2010 bekroond werd met het Gouden Penseel.

Bibi Dumon Tak is een Nederlands schrijfster, die voornamelijk non-fictie verhalen schrijft voor kinderen. Bibi Dumon Tak werd tot driemaal toe bekroond met de Zilveren Griffel en schreef speciaal voor deze reeks Amerigo Amerigo. Striptekenaar en illustrator Typex, het pseudoniem van Raymond Koot, werkt als autonoom schilder, maar is ook een veelgevraagd illustrator. Hij is vooral bekend van zijn illustraties over popmuziek en films. Typex ‘tekende’ voor de illustraties bij het verhaal Amerigo Amerigo.

Martine Bijl, vooraanstaand zangeres, actrice, schrijfster en cabaretière, schreef exclusief voor Douwe Egberts het spannende verhaal Sint en de Cadeautjesdief. Hiervoor werkte Martine Bijl samen met Loes Riphagen die als illustrator genomineerd is geweest voor de kinderboekenwinkelprijs 2009/2010 met Slaapkamernachtdieren.