Het Ivoren Kruis, de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid, bestaat 100 jaar. Om dit vieren, wordt op 8 oktober a.s. een wetenschappelijk lustrumcongres georganiseerd voor tandartsen, mondhygiënisten en (preventie-)assistenten met (inter-)nationale sprekers en de bekende Nederlanders Midas Dekkers en Edvard Niessing. Aan het einde van het congres wordt in Museum Boerhaave de tentoonstelling Say Cheese! De kracht van de mond geopend, een tentoonstelling over de mond en mondzorg van vroeger en nu.

Op 10 maart 1910 werd het Ivoren Kruis opgericht door Rotterdamse tandartsen. Zij zagen in hun omgeving malaise bij de kindergebitten. Met voorlichting wilden ze de situatie verbeteren. Een goede mondgezondheid, zo beseften ze ook toen, is de basis voor een goede algemene gezondheid. Wie snapt dat hij zijn tanden moet poetsen, snapt ook dat hij z´n handen moet wassen. Die basale boodschap is onverminderd van kracht.

Preventie
Een belangrijke taak van het Ivoren Kruis is het bevorderen van de mondgezondheid door middel van voorlichting. De noodzaak hiervan is, door het verdwijnen van tandheelkundige zorg uit de basisverzekering, aanzienlijk toegenomen. Het Ivoren Kruis geeft niet alleen voorlichting via patiëntenfolders, maar is ook actief in het onderwijs, de media en de politiek. Bovendien richt de vereniging zich op het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek, beleid, communicatie en netwerken. Speerpunt van alle activiteiten is preventie, dé basis van de mondgezondheid. Voorkomen is immers beter dan genezen. De vereniging heeft veel vooruitgang geboekt in de mondgezondheid, waaronder de succesvolle invoering van fluoridetandpasta.

Say Cheese! De kracht van de mond
Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Ivoren Kruis, organiseert Museum Boerhaave in Leiden de tentoonstelling Say Cheese! De kracht van de mond. De mond is dé plek waar onze gevoelens samenkomen: blijdschap, lust, intimiteit, angst, pijn, gulzigheid, schaamte, ijdelheid en trots. Dat is de kracht van de mond. Al die gevoelens zijn uitgangspunt voor de tentoonstelling over de emotionele, technische en sociale aspecten van de mond.

Say Cheese! laat zien hoe de gezondheid van de mond de laatste 100 jaar snel is verbeterd. Van een ivoren kunstgebit tot de modernste implantaten. Ook persoonlijke ervaring staat centraal: poetste Napoleon zijn tanden? Wat gebruikt de tandarts anno 2010 voor apparaten om naar het gebit te kijken? Bezoekers worden verwelkomd door zingende monden. Historische voorwerpen, films en interactives tonen hoe belangrijk onze mond voor ons is. Maak een foto van je mooiste lach en hoor wat Darwin hierover te zeggen had. Stap in de kiss corner en leer hoe je de perfecte kus kan geven. Is je gebit wel lekker schoon en fris? Check het met de nieuwste technische snufjes.
De tentoonstelling is voor het publiek geopend van 9 oktober t/m 3 april 2011.