Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden geeft woensdagochtend 26 mei op de O.G. Heldringschool in Den Haag het startsein voor het initiatief Kinderzwerfboek. Het project van de gelijknamige stichting heeft tot doel kinderen op een originele manier toegang te geven tot kinderboeken en lezen te stimuleren. Kinderzwerfboeken kunnen worden achtergelaten in bijvoorbeeld ziekenhuizen, scholen, winkels en treinen.

Stichting Kinderzwerfboek is in maart 2010 opgericht en werkt samen het Nationaal Fonds Kinderhulp. Het principe van het initiatief is dat kinderen gratis boeken kunnen meenemen die voorzien zijn van een herkenbare sticker en boekenlegger. Voorwaarde is dat na het lezen, het zwerfboek weer wordt achterlaten voor een ander kind. Op de website van www.kinderzwerfboek.nl kunnen kinderen vertellen vanwaar ze het boek meegenomen hebben, wat zij ervan vonden en waar ze het weer hebben achtergelaten.

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Nationaal Fonds Kinderhulp stelt Kinderzwerfboek, met steun van sponsoren, een groot aantal stickers en boekenleggers beschikbaar. Kinderen kunnen hiermee zelf het uitgelezen boek op reis sturen. Daarnaast brengt Kinderzwerfboek zelf nieuwe boeken in omloop die afkomstig zijn uit restpartijen van uitgeverijen. De stichting hoopt op deze manier dit jaar minimaal één miljoen boeken te laten zwerven.

Prinses Laurentien is voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven. De Prinses heeft vroeger zelf ook op de O.G. Heldringschool gezeten. Kinderzwerfboek werkt samen met Stichting Lezen & Schrijven om het lezen bij kinderen (met taalproblemen) te stimuleren.