Amsterdam, 4 maart 2010

Na succesvolle eerdere edities slaan de initiatiefnemers van de Buitenspeeldag wederom de handen ineen. Op woensdagmiddag 2 juni wordt de Buitenspeeldag weer georganiseerd. Op die dag gaan de uitzendingen op tv en de website van Nickelodeon tussen 13.00–17.00 uur letterlijk ‘op zwart’ en worden kinderen aangemoedigd om buiten te gaan spelen. Gemeenten kunnen dit initiatief extra stimuleren door activiteiten voor kinderen te organiseren en de Buitenspeeldag onder de aandacht te brengen.

Initiatiefnemers Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), Jantje Beton, Veilig Verkeer Nederland (VVN), Scouting Nederland en Nickelodeon stimuleren op deze wijze kinderen in Nederland om buiten te spelen en te sporten. Deze partijen roepen gemeenten, ouders, begeleiders, vrijwilligers van  belangenorganisaties én het verenigingsleven op om in hun eigen buurt een leuk en actief programma voor kinderen te organiseren.

Het is van groot belang dat kids meer buitenspelen en sporten omdat dit onder andere bijdraagt aan meer sociale contacten tussen kinderen en tieners onderling. Ook vergroot het de kansen op lichamelijk bewegen en geeft concrete aanleiding tot actieve sportbeoefening, met daarbij mogelijkheden tot oriëntering naar jeugd- en sportverenigingen. De initiatiefnemers delen het grote belang dat buiten spelen biedt aan kinderen. Samen met vriendjes en vriendinnetjes in de buitenlucht lekker ravotten, stoeien, rennen en springen geeft niet alleen een schat aan vreugde en lol maar levert ook een wezenlijke bijdrage in de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind. De initiatiefnemers stellen zich door de Buitenspeeldag ten doel om op die dag stil te staan bij de benodigde randvoorwaarden hiervoor.

De invulling van het programma hoeft niet overdreven uitgebreid te zijn om het voor kinderen aantrekkelijk te maken om buiten te gaan spelen. Waterballonnen gooien, stoeptekenen of een heuse spelletjesparade, alles is mogelijk.

Aanmelden
Via de website www.buitenspeeldag.nl kunnen onder andere gemeenten, buurtgroepen, scholen en scoutinggroepen zich vanaf april aanmelden en nuttige informatie vinden voor deelname aan de Buitenspeeldag.

Ook ontvangen deelnemers posters, flyers en afzetlint om de plaatselijke activiteiten en de Buitenspeeldag bij iedereen bekend te maken. Kinderen kunnen via deze website bekijken wat er in hun buurt wordt georganiseerd en uiteraard staan er ook leuke en nuttige buitenspeeltips voor kids op de site.

Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Samen met alle gemeenten staat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor kracht en kwaliteit van het lokaal bestuur. De VNG ondersteunt gemeenten bij de ontwikkeling van sterk lokaal jeugdbeleid waardoor kansen worden gecreëerd voor zowel de jeugd als voor de gemeenten waarin zij wonen. www.vng.nl

Vereniging Sport en Gemeenten
Vereniging Sport en Gemeenten zet zich in voor sport op lokaal niveau en zet daarbinnen de belangen van de gemeente altijd centraal. Vereniging Sport en Gemeenten ondersteunt en begeleidt haar leden bij de voorbereiding, bepaling en uitvoering van sportbeleid. Vanuit de Sport wordt gekeken hoe andere beleidsterreinen als onderwijs, recreatie, jeugd, gezondheid en dergelijke de sport kunnen versterken. In het kader van kennisoverdracht en informatie‑uitwisseling organiseert Vereniging Sport en Gemeenten jaarlijks een groot aantal activiteiten als congressen, kennisdagen en expertmeetings (vaak in samenwerking met de gemeenten). www.sportengemeenten.nl

Veilig Verkeer Nederland
Het is vaak niet mogelijk voor kinderen om vanaf jonge leeftijd veilig in hun buurt buiten te spelen. Voor veel ouders is de dreiging van het verkeer te groot. Voor Veilig Verkeer Nederland is dit reden om te protesteren tegen de gevaren die de bewegingsvrijheid van kinderen beperken. Dit kan met hulp van duizenden bewoners in het land die straten afsluiten voor het verkeer. Op de Buitenspeeldag kunnen kinderen dan op straat spelen en hebben ze alle ruimte. Als bewoner is de Buitenspeeldag dus hét actiemoment om de onveiligheid in de buurt en de straat bij de gemeente aan te kaarten en te laten zien hoe de verkeerssituatie structureel kan verbeteren. De straat wordt hierdoor niet alleen veiliger voor kinderen maar ook voor volwassenen. www.vvn.nl

Jantje Beton
Veel kinderen spelen minder buiten dan ze zouden willen. Oorzaken hiervan zijn onder andere een gebrek aan geschikte speelruimte, het ontbreken van kinderen om mee te spelen en ouders die kinderen niet meer buiten (durven te)laten spelen. Daarom initieert, ondersteunt en organiseert Jantje Beton al meer dan 40 jaar activiteiten zodat kinderen weer zorgeloos buiten kunnen spelen. www.jantjebeton.nl

Scouting Nederland
Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland met 87.000 jeugdleden en 25.000 kaderleden. Buiten spelen vormt een belangrijk beginsel voor het Scoutingspel. De natuur is het decor. Er zijn in Nederland 1.100 Scoutinggroepen. Scouting biedt kinderen en jongeren een plezierige vrijetijdsbesteding. Samenwerken, avontuur, respect voor elkaar en de leefomgeving, zelfstandigheid en ontplooiing zijn hierbij centrale thema’s. Wereldwijd telt Scouting 38 miljoen leden. www.scouting.nl

Nickelodeon
Nickelodeon is wereldwijd te zien in 169 landen en heeft een bereik van bijna 300 miljoen huishoudens. Nickelodeon is in 1979 in de Verenigde Staten opgericht als een klein televisiestation speciaal voor kinderen en is inmiddels wereldwijd marktleider. De zender beschikt over een enorme library aan bekende series en films voor kids en is sterk in locale producties. SpongeBob, Dora & Diego, iCarly en Het Huis Anubis zijn slechts enkele van de bekende en populaire namen/characters. Nickelodeon heeft een eigen platenlabel, een groot assortiment in licensing & merchandise en wordt wereldwijd gezien als de expert in kids entertainment. www.nickelodeon.nl

Kijk voor meer informatie op www.buitenspeeldag.nl