Vandaag heeft Nienke van den Berg, bekend van Z@ppelin, in De Kompaszaal in Amsterdam de winnaars van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2009 bekendgemaakt. In een feestelijke bijeenkomst werd gemeld dat in anderhalve maand ruim 94.000 mensen de website http://www.speelgoedvanhetjaar.nl bezochten. Dat zijn er bijna 20.000 meer dan vorig jaar! Van de bezoekers heeft 21% een stem uitgebracht. Het artikel in een categorie dat de meeste stemmen kreeg, won die categorie. Dit is het Speelgoed van het Jaar 2009 per leeftijdscategorie:

categorie artikel
Prijs
leverancier
0 – 4 jaar Stadsdierentuin
€ 79,99
Lego
4 – 6 jaar Safari Verzorgingspost
€ 54,99
Playmobil
6 – 8 jaar Mega Mindy spel, “De ontsnapte boef”
€ 19,99
Studio 100
8 – 12 jaar 4x Vier op ’n rij
€ 26,99
Hasbro
12+ OnvoorSPELbaar Paul de Leeuw
€ 34,99
Identity Games

Meer informatie over de spellen

 

Van inzending tot winnaar
Begin dit jaar hebben leveranciers speelgoed ingezonden dat door een vakjury is beoordeeld. In vijf leeftijdscategorieën zijn steeds vijf artikelen gekozen. De artikelen zijn, met afbeeldingen, bijzonderheden en het juryoordeel, op de website geplaatst. Vanaf half september tot begin november heeft iedereen kunnen meebepalen wie de winnaar werd.

Kleurplaten, rebus en basisschoolwedstrijd
Nog nooit zijn zoveel kleurplaten bij de organisatie binnengekomen. De ene kleurplaat is nog mooier dan de andere. Het was een hele klus voor de jury om de mooiste exemplaren te vinden. De rebus werd in de regel goed opgelost. Ook basisscholen, kinderdagverblijven, naschoolse opvang enz. konden aan een kleurwedstrijd meedoen. Bijna dertig groepen hebben kleurplaten ingezonden. De winnaars van alle wedstrijden hebben inmiddels persoonlijk bericht gekregen.

Doel van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar
Er is veel leuk en kwalitatief goed speelgoed verkrijgbaar, maar het valt niet altijd mee om daar een keuze uit te maken. Daarom wordt jaarlijks de verkiezing gehouden, in 2009 al weer voor de 35ste keer. Aan de hand van de criteria, die ook de vakjury hanteert, kan iedereen in de speelgoedwinkel passend speelgoed uitzoeken. Informatie over welk speelgoed voor welke leeftijd is bestemd, is op http://www.speelgoedvanhetjaar.nl te vinden.

V08verk_zonder_jaar_2kl.jpg