Dat jongens en meisjes van elkaar verschillen weet bijna iedereen. Maar waarin precies, dat is niet altijd duidelijk.Het verschil in de seksen wordt al in de buik gemaakt. Testosteron en oestrogeen zijn de basis voor de verschillen tussn jongens en meisjes. Alle pogingen van ouders om hun kinderen sexe-neutraal op te voeden ten spijt: jongens en meisjes zijn geprogrammeerd om zich seksespecifiek te gedragen. Ieder jaar worden talloze onderzoeken gedaan om erachter te komen wat nu de duidelijke verschillen zijn tussen jongens en meisjes.

  • “Meisjes krijgen minder auto’s en vaker poppen als speelgoed”.
  • “Meisjes en jongens al anders in eerste leerjaar. Meisje schaamt zich meer dan jongen”.
  • “Meisjes willen anderen plezieren, jongens proberen anderen voor hun karretje te spannen”.
  • “Meisjes even slim als jongens”.

Seksespecifiek gedrag is het gevolg van een samenspel tussen de hersenen en hormonen. Daarnaast speelt de omgeving van het kind een belangrijk rol. Ouders en leraren hebben onbewust andere verwachtingen van jongens en meisjes waardoor ze anders benaderd worden en in andere dingen worden gestimuleerd.

Lee Kwan Koo en Judith van Tijn brengen met hun boek  jongen – meisje zoek de verschillen  een duidelijk overzicht van de alledaagse, opvallende verschillen. Van ADHD, puberteit, sport en vriendschap tot onderwijs, broers en zussen, typisch jongens- en meisjesgedrag en hersenontwikkeling. Meer over het boek…

 jongen-meisje-verschillen