Het ideale dagje uit voor het hele gezin tijdens de kerstvakantie

Kom op zondag 28 en maandag 29 december aanstaande naar recreatiegebied Bussloo bij Apeldoorn en ga terug in de tijd. Beleef de Middeleeuwen tijdens het groots Middeleeuws Midwinterfeest. Maak een heerlijke winterse wandeling rondom de plas van Bussloo en bezoek onderweg de middeleeuwse kampementen. Je komt oog in oog te staan met ridders te paard, zwaardvechters, troubadours, jonkvrouwen, huurlingsoldaten, ambachtslieden en verhalenvertellers.

riddertepaard1Via een wandelroute kom je langs vier kampementen, die elk een eigen thema hebben. Bij het huurlingenkamp hebben huurlingsoldaten hun kamp opgeslagen. Ontmoet hier boogschutters, piekeniers en hellebaardiers. Of aanschouw de demonstratie zwaardvechten en luister naar mooie middeleeuwse muziek. Kinderen kunnen meedoen aan diverse activiteiten in dit 14e eeuwskampement. Wat dacht je van exerceren met huurlingsoldaten, je naam stempelen op leer, broodjes bakken, kalligraferen of een heuse ‘battle’ tegen de soldaten?

In het volgende kampement is het een eeuw later. In de 15e eeuw kom je een jonkvrouw en jonkheer tegen, maar ook een kruidenvrouwtje, een bedelaar en roofvogels. Of laat je toekomst voorspellen bij de waarzegster. Leer meer over het leven en gebruiksvoorwerpen uit deze periode. Pas een maliënkolder aan of ga zwaardvechten. Andere activiteiten zijn boogschieten, een klimmuur, speksteenkettinkjes maken, ezel rijden en middeleeuws goochelen.

Onderweg, tussen de kampementen, kom je ridders te paard tegen en een verhalenverteller. De route is zo’n 3 kilometer lang, maar de middeleeuwse figuren vermaken je tijdens de wandeling. Bij de Middeleeuwse Jaarmarkt land je aan na het 15e eeuwskampement. Hier vind je verschillende kramen met allerlei middeleeuwse hebbedingetjes en fantasy artikelen. De spectaculaire roofvogelshow mag je zeker niet missen. Een middeleeuwse goochelaar vertoont ook zijn kunsten. Tenslotte kan je hier kruidenbuiltjes maken en mee naar huis nemen en touw maken bij de touwslager.

Het laatste kampement bij Hofstede De Middelburg gaat het meest ver terug in de tijd. Ontmoet hier de Kelten uit de 6e eeuw. Diverse ambachtslieden zoals de zilversmid, schoenmaker en houtbewerker zijn aan het werk. Luister naar de trommelaars en zie hoe Keltische vechtkunsten eruit zien. Kijk naar de poppenkast of luister naar de verhalenverteller. Verder kan je hier Slinger de Romein doen, jezelf Keltisch laten schminken of meedoen aan middeleeuwse spelen, zoals ridder te paard, kasteeltoren bouwen en kanon schieten.

In elk kampement klinkt middeleeuwse muziek. Bij de kampvuurtjes of binnen bij bijvoorbeeld Hofstede De Middelburg is het heerlijk genieten van warme chocolademelk of een andere versnapering.
beide dagen van 11.00 tot 16.00 uur

Tijden: beide dagen van 11.00 tot 16.00 uur
Entree: € 6,00 per persoon (incl. alle activiteiten)
Parkeergeld: € 2,00 per voertuig
Navigatieadres komende uit de richting Zutphen: Bussloselaan 1, Voorst
Navigatieadres komende uit de richting Deventer of Apeldoorn: Kneuterstraat 22, Wilp

Meer informatie op: www.middeleeuwsmidwinterfeest.nl